7244 SAYILI TORBA KANUNUN İŞÇİ-İŞVEREN İLİŞKİLERİNDE GETİRDİĞİ YENİLİKLER

17.04.2020

Av. Deniz ZENGİN

7244 sayılı Yeni Koronavirüs (COVİD-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile COVID-19 salgınının sosyal ve ekonomik hayat üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla pek çok düzenleme getirilmiş olup söz konusu yasa ile özellikle iş hayatına ve işçi – işveren ilişkilerine yönelik yeni tedbirler alınmıştır.

  1. 4857 sayılı kanuna eklenen geçici 10. Madde uyarınca iş sözleşmelerinin feshi 3 ay süreyle yasaklanmıştır. Ancak işverenin iş sözleşmesini iş kanunu m.25/2(ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık) hükümleri uyarınca feshetmesi mümkündür. Bahsi edilen 3 aylık süre cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilecektir. Şayet işveren söz konusu düzenlemeye aykırı hareket ederse sözleşmesi düzenlemeye aykırı şekilde feshedilen her işçi başına aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası tahakkuk ettirilecektir. Ayrıca idari para cezasının yanında bu süreler dahilinde yapılacak her türlü fesih geçersiz kılınacağından ve işverenlerin işe iade ile kıdem ve ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü söz konusu olacaktır.
  2. İşverenlere çalışanlarını ücretsiz izne çıkarma hakkı tanınmıştır

Torba yasa ile beraber, fesih yasağının uygulanacağı süre boyunca işverenlerin çalışanlarını tek taraflı olarak herhangi bir muvafakat şartı aranmaksızın kısmen veya tamamen ücretsiz izne çıkartabileceği düzenlenmiştir. İşverenlerin çalışanlarını bu şekilde ücretsiz izne çıkartması halinde bu durum çalışanlara iş sözleşmesini fesih hakkı tanımayacaktır.

  1. Ücretsiz izne çıkartılan, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan veya 15/3/2020 tarihinden sonra 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu 51 inci maddesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve bu kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan çalışanlara herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ve fesih yasağının uygulanacağı 3 aylık süreyi geçmemek üzere günlük 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verileceği düzenlenmiştir.

Şayet ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin fiilen çalıştırıldığı tespit edilirse Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere fiilin işlendiği tarihteki brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca ödenen nakdi ücret desteği ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.

  1. COVİD-19 sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilecektir. Bu kanun ile beraber iş müfettişleri tarafından yapılacak uygunluk tespitinin akıbeti beklenmeksizin işverenlerin beyanları esas alınarak kısa çalışma ödeneği başvurusu için gerekli şartları sağlayan çalışanlara kısa çalışma ödeneği yapılmasının önü açılarak başvurularda yaşanan yoğunluğun yol açabileceği mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
ibrahim Kurtkesen7244 SAYILI TORBA KANUNUN İŞÇİ-İŞVEREN İLİŞKİLERİNDE GETİRDİĞİ YENİLİKLER