08.05.2020
Av. Deniz ZENGİN
İkinci el araç satışında satıcının ayıptan sorumluluğu söz konusudur. Ayıp kavramı, satışa konu malın uygun surette kullanılmasını önemli ölçüde güçleştiren veya ortadan kaldıran ya da kullanım değerini azaltan eksiklikler; başka bir deyişle satışa konu malda mevcut olduğuna güvenilen, maddi, hukuki ve ekonomik niteliğin eksikliği olarak tanımlanabilir. Ayıp kavramını irdelerken açık ayıp ve gizli ayıp kavramlarına değinmekte de fayda vardır. Açık ayıplar ilk bakışta olağan bir inceleme ile anlaşılabilen ayıplardır. Ancak ilk bakışta görünmeyen, daha sonra anlaşılan ve fark edilen ayıplar ise gizli ayıp olarak nitelendirilmektedir.
Satışa konu ikinci el aracın kilometresinin düşük gösterilmiş olması gizli ayıp niteliği taşımakta olup aracı satan kişinin bu ayıptan sorumluluğu vardır.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2015/1900 E. – 2016/7367 K Sayılı Kararı’nda “davacı, internet sitesinde davaya konu aracı gördüğünü, verilen ilanda aracın 54.700 km ve hasarsız olduğunun belirtildiğini, 27.12.2010 tarihinde 22.000,00 tl bedelle aracı satın aldığını, 04.01.2011 tarihinde aracı servise götürdüğünde aracın kilometresinin 137.864 olduğunu ve bazı parçalarının değiştiğini öğrendiğini ileri sürerek satış bedelinin iadesine bu mümkün olmaz ise yıpranmış araç satılması nedeniyle 4.000,00 tl tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davacının aracı görüp beğenerek satın aldığını, servise götürerek incelettiğini, aracı muayene ettirme yükümlülüğünün davacıya ait olduğunu, satın alındığı haliyle aracın satıldığını savunarak davanın reddini dilemiştir.
…alınan bilirkişi raporunda dava konusu aracın kilometresinin indirilmiş olması nedeniyle gizli ayıplı olarak satıldığı tespit edilmiştir. Satıcı ayıpların varlığını bilmese bile bundan davacıya karşı sorumludur. Davalı satıcının ayıba karşı tekeffül borcu bulunmaktadır. Dava konusu araç gizli ayıplı olarak satıldığı için davacının talebi doğrultusunda bedelin iadesi gerekir.” Şeklinde karar verilmiştir.
Yargıtay içtihatlarında da görüleceği üzere aracın kilometresinin düşük gösterilerek satılması durumunda satıcının bu gizli ayıptan ötürü alıcıya karşı sorumluluğu bulunmaktadır. Aracı satın alan kişi, yasal yollara başvurarak bedel iadesi veya satılan aracın değişimini talep etme gibi seçimlik haklarını kullanabileceği gibi tazminat da talep edebilecektir. Ayrıca aracın kilometresini düşük göstererek kasten bu şekilde satış yapan kişiler hakkında somut olayın özelliklerine göre suç duyurusunda dahi bulunulması mümkündür.